Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor

Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
 • MIDA DEL TEXT        

04:45  |  22/10/2017

Data i hora oficial

El temps

Veïnats de Vilamajor

El municipi està dividit en set veïnats:

 • Veïnat de Santa Susanna
 • Veïnat de Canyes
 • Veïnat del Sot de l´Om
 • Veïnat del Pla de Vilamajor
 • Veïnat dels Boscassos
 • Veïnat de les Brugueres
 • Veïnat del Bruguer

Alguns dels veïnats comprenen alguns barris urbans. Cap als anys seixanta i setanta, es van començar a construir moltes urbanitzacions en antigues zones agrícoles o forestals. Al veïnat dels Boscassos s'hi urbanitzaren els barris de Can Ram, Can Vila i Vallserena. Al veïnat de Brugueres s'hi urbanitzà el barri de Les Faldes. Al veïnat del Bruguer s'hi urbanitzaren els barris de Les Pungoles i Can Miret. Al veïnat del Pla s'hi urbanitzaren els barris de Can Derrocada, Can llobera i l'Eixample. I al veïnat de Canyes s'hi urbanitzà el barri dels Refugis del Montseny.


Els barris, pensats per a ús de segones residències, es van dotar amb pocs serveis que amb el temps van esdevenir clarament insuficients. Amb el temps, les noves residències s´han anat convertint en habitatges ocupats tot l´any i els serveis previstos per a cases d´estiueg. Gràcies a l´esforç de les associacions de veïns i dels darrers governs municipals, les urbanitzacions s´han anat recepcionant per part de l´ajuntament per a esdevenir autèntics barris de Sant Pere de Vilamajor. Els esforços econòmics municipals han estat destinats progressivament a millorar-ne els serveis: locals socials, xarxa d´aigua potable, accessos... Però encara queda molt per fer.


El Sot de l'Om

El veïnat del Sot de l´Om segueix el sot de l´Om i el Sot de l´Aigua i hi destaquen les masies de Torre Guillera, can Parròquia, can Sagarra i el Forn. Per la seva situació geogràfica, la majoria de relacions són amb el municipi de Sant Esteve de Palautordera.


Santa Susanna de Vilamajor

El veïnat de Santa Susanna és el més septentronal i muntanyós de Vilamajor, hi destaquen l´esglesiola de Santa Susanna, el turó i la masia del Samont, Vallmanya i l´ermita de Sant Elies. Celebra la seva festa major l'onze d'agost. Té parròquia pròpia i des del 1384 fins el 1714 fou "Carrer i Braç de la Reial Ciutat de Barcelona". Per la seva situació geogràfica, la majoria de relacions són amb el municipi del Montseny.


El Pla de Vilamajor

El veïnat del Pla és al pla de Vilamajor, a la part sud del terme. Hi destaquen el castell de Vilamajor, La Força, can Llobera, can Llinars, can Derrocada, can Brau, can Ribes i can Canal. Originariament aquest veïnat era més petit però des de la separació dels termes de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor, una part del veïnat de la Freixaneda (avui Sant Antoni) es va integrar al veïnat del Pla, amb per exemple, can Son. 

Al veïnat del Pla hi trobem el barri de La Força. Al llarg dels segles, Sant Pere de Vilamajor havia estat un petit poble al voltant del castell de Vilamajor i de l´església de Sant Pere (barri de La Força), amb botigues, oficis que donaven servei a una vuitantena masies disseminades. El barri de la Força, era conegut així per haver estat un nucli fortificat. Al voltant de les muralles s´extenien grans extensions de camps agrícoles i una imensa xarxa de recs i camins. L´entrada al nucli es feia pel pont de Vilamajor que atravessava la riera amb el mateix nom. Al veïnat del Pla també hi trobem els barri de l'Eixample, Can Llobera i Can Derrocada. El 1930 es va urbanitzar el primer eixample a l´altra banda de la riera. Es va estendre des de la riera fins a la masia de can Derrocada i comprenia l´avinguda de Sant Nonet, el carrer Lledoner, el carrer Comtes de Barcelona, la plaça Montseny, el carrer Parera del Pla i el carrer Nou. Amb la urbanització d´aquest eixample, progressivament es va anar deshabitant el nucli de La Força i es va anar edificant els antics camps de conreu. L´ajuntament es traslladà del barri de La Força a l´eixample, on es troba actualment. Als anys 60 i 70 del s.XX s'urbanitzaren els barris de Can Llobera i Can Derrocada.


Les Canyes

El veïnat de Canyes segueix majoritàriament el curs alt de la riera de Vilamajor, hi destaquen can Surell, can Parera de Canyes, can Nadal, can Planell, el Cortès, les Planes del Cortès, els Refugis del Montseny, can Gras d´Avall i can Gras d´Amunt.


El Bruguer

El veïnat del Bruguer és a la part més sud oest del municipi i hi destaquen els barris de Can Miret i Les Pungoles. Per la seva situació geogràfica, la majoria de relacions són amb el municipi de Cardedeu.


Els Boscassos i Vallserena

El veïnat dels Boscassos és a la part sud est del terme i hi destaquen can Gol de Bosc, can Tona, els barris de Can Ram, Can Vila i Vallserena. Per la seva situació geogràfica, la majoria de relacions són amb els municipis de Sant Antoni, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera.


Les Brugueres

El veïnat de Brugueres comprèn la part alta de la riera de Brugueres i hi destaca can Parera de Brugueres, cal comprèn la part alta de la riera de Brugueres i hi destaca can Parera de Brugueres, cal Gall i els barris de Can Volart, Les Faldes del Montseny i Can Sebastianet. Per la seva situació geogràfica, la majoria de relacions són amb els municipis de Cardedeu i de Cànoves.

 • Els veïnats del municipi

  Els veïnats del municipi

 • Any 1921. Terme municipal de Sant Pere de Vilamajor

  Any 1921. Terme municipal de Sant Pere de Vilamajor

 • Paisatge des del Cortès

  Paisatge des del Cortès

 • Obres d´urbanització i construcció de les Faldes del Montseny

  Obres d´urbanització i construcció de les Faldes del Montseny

Butlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA
Escut Ajuntament de Valldoreix

Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
Nou, 26
08458 Sant Pere de Vilamajor
Telèfon 938 450 008
ajuntament@vilamajor.cat
NIF P0823400G

Comparteix:

 • Twitter
 • Facebook

Segueix-nos:

 • RSS
 • Facebook