Fins el 13 de setembre es poden visitar les exposicions de la Mongia "El Montseny: el canvi climàtic" i "La catedral del Vallès"

Diumenge, 9 d'agost de 2020 a les 00:00

Una de les propostes interessants per aquest agost és visitar dues exposicions molt interessants que s'exposen a la Mongia simultàniament. Una sobre el canvi climàtic al Montseny i l'altra sobre l'església de Sant Pere de Vilamajor, que fou coneguda com "la catedral del Vallès".

Les dues exposcions es poden visitar gratuïtament els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h a la Mongia, fins el 13 de setembre de 2020. L'aforament és limitat i és obligatori portar mascareta.

.

"La catedral del Vallès"

El fotògraf Enric Planas presenta una exposició de 40 retrats de l'església parroquial de Sant Pere de Vilamajor, coneguda popularment com "la catedral del Vallès". Planas ha omplert la sala d'exposicions del centre d'informació La Mongia amb fotografies del temple amb tres visions diferents: 

La primera és una visió paisatgística de la integració de la torre romànica del campanar en l'entorn i inclou fotografies nocturnes inèdites del temple. La segona és una visió volumètrica i arquitectònica del temple gòtico-renaixentista de gran espectacularitat. I, la tercera, és un reportatge sobre les diferents obres d'art contemporani fruit de la restauració (1990-2000) que van fer els artistes del centre d'art internacional de la Rectoria de Vilamajor. L'exposició també compta amb un audiovisual de més de cent fotografies.

.

“El canvi climàtic al Montseny: vulnerabilitat i adaptació”

L’exposició “El canvi climàtic al Montseny: vulnerabilitat i adaptació” s’emmarca dins el projecte europeu intereg “ECTAdapt: Contribuir a l’adaptació de l’Espai Català Transfronterer als efectes esperats del canvi climàtic”.

Amb aquesta exposició es pretén difondre com pot afectar en un futur proper els efectes del canvi climàtic al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i les accions que es poden emprendre per adaptar-nos als seus impactes i augmentar la resiliència d’aquest territori.

L’exposició s’articula en sis blocs temàtics: clima, recursos hidrològics, patrimoni natural i biodiversitat, gestió forestal i risc d’incendi, salut i urbanisme, i turisme i ús públic.

Per a cadascun d’aquests apartats es descriu la situació actual, s’identifiquen les vulnerabilitats i se suggereixen mesures per adaptar-nos als impactes que el canvi climàtic causarà al Montseny.

L’àrea mediterrània, a les dues bandes dels Pirineus, és una de les més sensibles al desordre climàtic. Les accions de mitigació, que cal continuar impulsant, estan destinades a disminuir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Paral•lelament, s’han d'emprendre mesures d’adaptació per pal•liar els impactes que ja són inevitables. Per tot això, cal el compromís de totes les persones que viuen i visiten el parc per aconseguir que el Montseny esdevingui més resilient i menys vulnerable en aquest nou escenari climàtic.

Darrera actualització: 10.08.2020 | 09:59

Imatges