La regidora de joventut Carla Blasco assisteix a les jornades "Som joventut" de la direcció general de joventut de Catalunya.

Dijous, 3 d'octubre de 2019 a les 00:00

El passat dissabte es va celebrar “Som Joventut” una trobada de regidors/es i consellers/es comarcals de joventut de la demarcació de Barcelona que la DGJ ha organitzat al Centre Cultural de Can Lleonart, d’Alella (el Maresme). 

Durant la jornada, que és la primera trobada dels responsables polítics de joventut dels ens locals després de la constitució dels ajuntaments i consells comarcals, s’han donat a conèixer els recursos que la DGJ aporta al món local més enllà de les subvencions, com són l’assessorament, la formació o els programes. Així mateix, ja està treballant en l’elaboració consensuada del nou Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2021-2030.
També s’han analitzat els principals reptes de les polítiques locals de joventut, com són la d’augmentar els recursos, incrementar la coordinació entre els agents, legitimar-se i esdevenir una prioritat pel conjunt de les institucions o millorar la visualització de la seva utilitat social.

La vuitantena d’assistents a la trobada d’Alella han participat en tres tallers simultanis per a millorar les polítiques locals en clau de joventut. Un taller va ser dedicat a les estratègies per a fer participar i incloure els joves a l’hora prendre decisions sobre les polítiques que els afecten. En un altre taller es van donar a conèixer estratègies per apoderar les polítiques de joventut i fer que aquestes influeixin més sobre la resta d’àrees de l’ajuntament. I finalment, una tercera formació va ser dedicada a vehicular les estratègies polítiques a través dels Plans Locals de Joventut (PLJ).

Aquests documents són considerats per la majoria d’ens locals com a eines de planificació que milloren el coneixement i el contingut de les polítiques de joventut. En concret, el 90% dels municipis van valorar-lo en aquests termes en l’Enquesta de Municipis i Comarques (EMC) elaborada recentment per l’Observatori Català de la Joventut. Així mateix, l’Enquesta conclou que els municipis que elaboren i despleguen polítiques de joventut sota el paraigües d’un PLJ compartit i reconegut pel conjunt del consistori assoleixen una major efectivitat i complexitat en la seva acció adreçada a joves.

La intervenció en joventut és una necessitat de primer ordre i, per tant, ens hem d’arremangar per posar les persones joves al davant i fer polítiques transformadores i en positiu des del món local, tant l’urbà com el rural”, va exposat Georgina Oliva durant l’obertura de la jornada. En aquest sentit, la secretària ha posat en valor el paper dels regidors i regidores de joventut i dels ens locals com a institucions més properes als joves.

Així mateix, la secretària ha reclamat corresponsabilitat als nous responsables de joventut per intensificar les polítiques que reverteixin les desigualtats socials, com són les de gènere, inclusió, interculturalitat i mobilitat.

Darrera actualització: 03.10.2019 | 11:17

Imatges