Oficina d'Informació Turística
Benvinguts i benvingudes a Vilamajor
El Centre d'Informació La Mongia de Vilamajor us acollim per orientar-vos per tal que trobeu la millor forma per descobrir el Montseny i Vilamajor, així com també els valors de respecte al nostre entorn, tot gaudint del ric patrimoni natural, arquitectònic, cultural, històric que ens envolta.
Ens trobem dins de la Reserva de la Biosfera del Montseny on comprovareu que els i les habitants del massís combinem des de temps immemorial el fràgil equilibri de viure i desenvolupar-nos econòmicament en una muntanya de gran interès natural tot protegint-ne el seus fràgils recursos. Sigueu benvinguts i benvingudes a la Reserva de la Biosfera del Montseny!
On es troba el centre d'informació?
Està situat a la Mongia de Vilamajor (antiga Casa del monjo), al centre històric del poble. Al carrer de l'Església, 3, davant mateix del campanar.
Quan està obert?
Està obert tots els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h. Per fer visites de grups o escolars es poden concertar visites enviant un correu a mongia@vilamajor.cat
Si visites la Mongia, què hi trobaràs?
- Punt d'informació del Montseny i de Vilamajor. Segur que hi ha algun racó que encara no has visitat! Punt de pas i sortida de diverses rutes i excursions.
- Sala d'exposicions. El centre disposa d'un espai per a exposicions de petit format. Et convidem a visitar-les.
- Visites guiades. Podeu dirigir-vos al punt d'informació per sol·licitar una visita guiada. Servei gratuït.
- Publicacions i mapes. Hi podràs adquirir publicacions del Montseny, guies, i també publicacions locals de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor. També hi trobaràs els Quaderns i la revista del Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor.
Serveis oferts amb la col·laboració de:
La Mongia de Vilamajor: la casa del monjo
Almenys des del segle XIII, La Força de Vilamajor havia comptat amb un monjo o, fins i tot, amb una petita comunitat de monjos que tenien cura de les capelles de l’església, assistien al rector i feien de campaners. El darrer monjo que habità la mongia fou Ramon Oliveró, fins el 1839.
Durant els segles XIX i XX, ja sense monjos, la mongia va acollir l’escola de nens a la planta primera i la presó local a la planta baixa.
L’edifici amenaçava ruïna i, de fet, s’enderrocà els anys 80 del segle XX. El 2011 s’edificà el centre d’informació, on trobareu exposicions permanents i temporals, propostes de visites guiades, publicacions variades i informació d’itineraris que permetran de descobrir el ric patrimoni de Vilamajor i de la Reserva de la Biosfera del Montseny.
Exposicions de la Mongia
Exposicions en préstec.
El Centre d'Informació La Mongia de Vilamajor ha anat exposant diverses exposicions temporals. Algunes d'elles s'ofereixen en servei de prétec per a ser exposades a sales d'exposicions. Les institucions o entitats sense ànim de lucre que hi estiguin interessades poden dirigir-se al correu mongia@vilamajor.cat
- Exposició "Els Ibers al Montseny"
- Exposició "El capitosaure torna al Montseny"
- Exposició "La Torre Roja de Vilamajor"
- Exposició "Les energies renovables en l'antiguitat"
- Exposició "Megàlits, un món oblidat"
Anteriors exposicions:
- El gegant del Montseny, La Calma del Montseny, La Catedral del Vallès, Vilamajor: ahir i avui I, Vilamajor: ahir i avui II, Confidències d'una reina, l'Alzina solitària de Vilamajor, Salts d'aigua del Montseny I, Salts d'aigua del Montseny II, Curiositats del Montseny I, Curiositats del Montseny II, El patrimoni perdut, 50 anys de festa major...
Exposicions actuals:
Actualment es poden visitar a la Mongia les següents exposicions:
Exposició permanent a la Mongia: En Quico i els cap-grossos
30/09/2011En nan Quico del Montseny i els cap-grossos Pere i Joan estan exposats permanentment a la Mongia de Vilamajor.
Exposició permanent a la Mongia: Les campanes de Vilamajor
03/07/2010La Mongia acull en una exposició permanent tres campanes de Vilamajor: la de l'ermita de Sant Elies, la de l'esglesiola de Santa Susanna i l'antiga campana Maria (1783) de la Torre Roja. També hi trobareu el batall amb una història singular! A més de conèixer la història d'aquestes campanes i què comunicaven als vilamajorencs, potser en podreu tocar alguna!