15 de juny: dia mundial de la presa de consciència sobre l'abús i el matractament a les persones grans

Diumenge, 9 de juny de 2024 a les 00:00

Manifest amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les persones grans, 15 de juny

 

En aquest Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, des del Consell de la Gent Gran de Catalunya, reafirmem el nostre compromís per continuar lluitant i per conscienciar i sensibilitzar la societat en la protecció i el respecte dels drets de les persones grans.

La vida transcorre per diverses etapes: infància, joventut, edat adulta i vellesa. Tothom que completi el cicle vital serà gran algun dia. Una societat justa i cohesionada ha de ser solidària i garantir a tothom el suport necessari per superar els moments de vulnerabilitat en qualsevol etapa de la vida, també en la vellesa.

El maltractament a la gent gran és una violació dels drets humans que sovint passa desapercebuda i se silencia. Per aquesta raó, fem una crida a la societat i a les institucions perquè actuïn i posin fi a aquesta xacra.

El maltractament a les persones grans es manifesta de maneres diferents, des de la violència física i emocional fins a la negligència i l’explotació financera. Les dones grans són les que més reben aquest tipus de maltractament pel fet de ser dones i de ser grans.

El maltractament no només roba la dignitat i l’autonomia a qui el pateix, sinó que també erosiona els fonaments de la nostra societat. Cap maltractament no és justificable ni tolerable.

Nosaltres, com a persones grans, ens alcem contra aquesta injustícia i reconeixem que el maltractament a la gent gran és un problema global que requereix una resposta col·lectiva urgent.

Cal treballar en la defensa dels drets i la dignitat de les persones grans.

Cal educar la societat perquè detecti els signes de maltractament i promoure polítiques i pràctiques que garanteixin la protecció i el respecte dels drets de les persones en totes les etapes de la vida.

Les persones grans hem de poder viure amb dignitat i seguretat, lliures de qualsevol explotació econòmica i maltractament físic o psíquic, i rebre un tractament digne sense discriminació per raó d’edat, gènere, ètnia, discapacitat, situació econòmica o altra condició.

Darrera actualització: 10.06.2024 | 12:25