Consells sanitaris sobre la triquina en la carn de caça

Dilluns, 13 de març de 2023 a les 00:00

Atès que s’ha detectat el cas d’un senglar amb triquinel·losi a Sant Pere de Vilamajor, donem uns consells bàsics per evitar el seu contagi:

La triquina és un paràsit que causa triquinel·losi en l’ésser humà, per consum d’aliments carnis crus o insuficientment cuinats contaminats amb les larves o quists d’aquest paràsit.

Recordem que a Catalunya no està autoritzada la comercialització de carn de caça des dels caçadors directament a restauradors, minoristes ni altres establiments alimentaris.

Hem de tenir sempre present que:

  • La congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina en tots els casos, atès que hi ha espècies de triquina (Trichinella britovi) que hi són resistents. Per tant, la congelació no pot substituir l’analítica per detectar la presència del paràsit, tot i que és recomanable fer les dues coses (analitzar i congelar).

  • Les carns per a consum domèstic, encara que el resultat analític hagi estat negatiu, no s’han d’utilitzar per l’elaboració de preparacions o derivats a base de carn crua o poc cuita (en especial embotits, carpaccios o altres preparacions sense tractament tèrmic).

  • Tant els plats cuinats com els embotits o qualsevol altra preparació feta a base d’aquesta carn s’han de coure o escalfar de manera que s’arribi al centre de la peça almenys als 77 °C.

  • Els processos de transformació com ara la salaó, el fumatge o l’assecatge, no inactiven els quists de Trichinella i no són recomanables.

 

En cas que els controls realitzats indiquin que es tracta d’animals infestats amb triquina, la seva carn es considerarà no apta per al consum humà.

En el següent enllaç hi ha més informació per un consum segur de carn de porc senglar: http://acsa.gencat.cat/ca/detall/article/triquina

Darrera actualització: 13.03.2023 | 17:11