Ja es pot consultar digitalment el número 35 de les Monografies del Montseny

Dimarts, 10 de novembre de 2020 a les 00:00

L'associació Amics del Montseny ha publicat el volum 35 de les Monografies del Montseny. Amb aquest nou volum anual, la publicació acumula fins avui 591 articles, fet que la converteix en una mena de Bíblia del Montseny, una font imprescindible per completar qualsevol recerca sobre un tema montsenyenc.

Al volum 35 de Monografies del Montseny s'hi troben articles que tracten sobre el patrimoni natural i la conservació, com ara la problemàtica de la vespa asiàtica al Baix Montseny, el pi pinyer, el fantàstic viatge de la papallona migradora dels cards entre l’Àfrica tropical i el nord d’Europa passant pel Montseny, les Flors del Montseny i les aromes i els sabors del Montseny.

Així mateix, es tracten temes mediambientals com són els 40 anys d’Educació Ambiental al Montseny, el Montseny com Paisatge sentinella del canvi global i Salvar la fauna del Montseny de la hiperfreqüentació. Altres articles també interessants parlen del misteriós laberint de les aigües del massís, es presenta el nou llibre Les Cuques, de Julià Guillamon, i es ressenya El vel de Maia, de Marià Manent. També hi ha un article dedicat al Corpus Bibliogràfic Excursionista Català.

Entre els indrets destacats, es parla de Sant Segimon, emblemàtic santuari de Viladrau, el retaule de Sant Pere de Vallcàrquera i es desglossa un itinerari romànic pel nord del Montseny. També en destaquen els articles sobre el pintor de Sant Celoni, Francesc Guinart Candelich, un altre sobre l’arquitecte Duran Reynals, a Viladrau, i una entrevista a Àngel Rabat, apassionat del Montseny.

324 autors i 591 articles

Des de la primera edició de 1985 comandada per Ramon Bofill Portabella i Antoni Pladevall Font, han escrit a les Monografies un total de 324 autors diferents, d’arreu del Montseny, molts de Barcelona, però també de la resta del país, inclòs forans. Podeu consultar-los tots a l’índex actualitzat que es publica cada any.

Entre aquest llarg llistat podem trobar escriptors, poetes, científics, polítics, cineastes, esportistes, masovers, propietaris forestals, arquitectes, professors, fotògrafs, llicenciats, advocats, diplomàtics, historiadors, catedràtics, pagesos, filòsofs, guardes forestals, geògrafs, químics, doctors, pintors...

A més de per l'estimació pel massís, Amics del Montseny vol continuar publicant les Monografies per afrontar els reptes que es plantegen al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, “per mantenir la muntanya i evitar la seva degradació així com per fer de les Monografies un volum que confronta idees i tot allò que passa al massís, per crear debats, i la necessària controvèrsia intel·lectual, perquè no hi ha res més útil per preservar el Montseny que conèixer-lo i estimar-lo, i aquí és on els articles dels autors de sempre i els que vindran novells han d’omplir molts més volums i pàgines”, indica Oscar Farrerons, director de la publicació. Així mateix, animen a fer-se socis de l'entitat, que també estrena pàgina web, per seguir garantint la publicació.

Darrera actualització: 10.11.2020 | 09:47