Aplec de Sant Elies

Cada 25 d'abril, els vilamajorencs pugen en aquesta ermita per demanar pluja. 

Una tradició centenària que inclou una pujada a peu a dalt del turó de Sant Elies, una missa a l'ermita, un àpat popular i passar una jornada a l'esplanada gaudint de les vistes de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Situació.

Dalt del turó de Sant Elies, a 1000m d'altitud, dins del Parc Natural del Montseny. El camí d'accés és una pista forestal d'uns 9 Km, està senyalitzada des del poble de Sant Pere de Vilamajor.

També hi passa el Sender del Pi Novell PR-C 139, que uneix Vilamajor amb el Pla de la Calma, passant per l'ermita.

  • Temps aproximat d'accés en cotxe: 35min. Uns 100 metres abans d'arribar a l'ermita hi ha una zona d'aparcament. 
  • Temps aproximat d'accés a peu: 2h


 

El temple.

Petita ermita del segle XVII edificada sobre una capella anterior dedicada a Sant Elies dalt del turó homònim des d'on podreu gaudir d'unes vistes excepcionals. La nau és petita i senzilla, coronada amb una volta de canó i acabada amb un petit absis. Només s'obre el dia de l'aplec, 2l 25 d'abril. 

L'ermita està coronada amb un campanar d'espadanya.

A l'interior, l'antiga casa de l'ermità s'utilitza com a refugi improvitzar per a caminaires.

 

La llegenda.

A principis del segle XV els habitants de la comarca de la Tordera van patir una greu epidèmia de pesta juntament amb una sequera notable. Van anar a demanar consell al Pare Abat de Santa Fe, el qual els va dir que estaven patint un càstig diví i que la única solució era demanar perdó i fer la promesa que, si plovia i desapareixia la pesta, construirien una ermita dalt d'un turó i li posarien el nom de Sant Elies, propiciador de la pluja. Es van acomplir els desitjos de la població i s'iniciaren les obres.

 

Aplec. 

Actualment se celebra cada 25 d'abril, dia de Sant Marc. Inclou una pujada a peu des de Sant Pere de Vilamajor, una missa amb benedicció de panets i un dinar popular. Antigament, a més del 25 d'abril, també s'havien celebrat per Sant Elies (juliol) i per Santa Teresa (octubre). 

 

Recomanacions.

  • Abans d'anar-hi, visiteu el punt d'informació on us orientaran del millor camí per arribar-hi.
  • Es pot visitar tot l'any però recomanem les dates on no faci massa calor com la primavera i la tardor. Si hi aneu a l'estiu, porteu aigua i protecció solar.
  • Recomanem assistir a l'aplec que se celebra cada 25 d'abril. L'Ajuntament organitza un dinar popular (cal recollir tiquet uns dies abans al punt d'informació o a l'Ajuntament).
  • La pista forestal que accedeix és de terra i segons l'època de l'any el seu estat de conservació pot variar. Recomanem anar-hi amb un 4x4.
  • Si aneu a peu, us recomanem de seguir el Sender del Pi Novell PR-C 139.
  • El millor dia per anar-hi és l'endemà d'un dia ventós, quan no hi hagi calitja. Les vistes des de dalt del turó us permetran veure clarament el mar, la serra del Montnegre-Corredor, el Turó de l'Home (Montseny), la vall del Tordera i, al fons, Collserola i la serra de Montserrat.
  • L'indret es troba dins del parc natural del Montseny. Sigueu curosos amb el medi ambient.
Darrera actualització: 20.07.2021 | 08:39