Castell de Vilamajor

L´origen.

Es deconeix l´origen de La Força ja que sent el Vallès un lloc de pas han passat moltes civilitzacions. S'han trobat restes ibèriques (deessa artemis "la nena" a can Canal) i restes romanes (ceràmica a can Clavell).

El castell de Vilamajor.

A partir el segle XI els comtes de Barcelona construeixen el castell de Vilamajor, al servei de l'administració de la cort, alberg de nobles en les campanyes de França o intercanvis comercials. Textos documentals ens detallen la presència de grans torres, una gran sala amb pintures sarraïnes, fargues i molins. La llegenda diu que hi va néixer el rei Alfons I de Catalunya i es conserven albarans de les despeses que hi realitzava la reina Peronella d´Aragó.

El terratrèmol del 1448 va enderrocar gran part del castell comtal i la sagrera amb les seves muralles. El conjunt es conegut amb el nom de La Força (fortificació). L'església gòtica de Sant Pere, una de les més esveltes de la comarca, i les cases que l'envolten, foren reconstruïdes a partir de les pedres castrals.

Actualment es conserven força restes del castell, sent-ne les més significatives part de les muralles i torres.

El terme del Castell de Vilamajor ocupava els termes actuals de Cardedeu, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor. Al segle XVI, s´independitzà Cardedeu i, al segle XIX, Sant Antoni amb la parròquia de Sant Julià d´Alfou.

Actualment, el terme encara comprèn Sant Pere i la parròquia de Santa Susanna.

La Torre Roja. 

La Torre Roja es troba al nucli de La Força. És una imponent torre de 25 metres d´alçada i una planta quadrada de 5x5m. Està construida amb petits carreus de pedra rogenca que li donen un aspecte molt peculiar que li ha valgut el nom de "Torre Roja".

Actualment és el campanar de l´església de Sant Pere, però la torre és exempta, està separada de l'església. Alguns autors diuen que era una torre del castell mentre que d'altres era el campanar de l'església del castell de Vilamajor. En tot cas, es tracta d´una torre romànica, amb murs de 1´6 metres de gruix.

Consta de tres pisos. La planta baixa és un petit habitacle (sense finestres). Al primer pis s´hi accedeix per una escala (amb graons molt desgastats) que s´enfila per dins del mur. El primer pis tampoc té finestres. D´allà, s´enfilava per una escala de cargol fins al segon pis (el 1929 es substituí l´escala de cargol per una escala encastada a les pares interiors).

El segon pis té finestres a les quatre parets, finestres dobles amb arcs geminats. Les columnetes i capitells de les finestres estan recuperats d´una edificació preromànica anterior. Mitjantçant una escala de fusta, hom pot enfilar-se al tercer pis on hi ha les campanes. També amb finestres a les quatre bandes. Al segle XVIII, es van engrandir les finestres nord i sud per encabir-hi les dues campanes grans. Al sostre del tercer pis hi ha un petit registre que accedeix al terrat.

El 1448 un fort terratremol va malmetre el castell de Vilamajor; però la torre Roja va romandre d´empeus. Actualment encara marca les hores.

Muralles i fossats.

La destrucció del castell a causa del terratrèmol no ha evitat que s'hagin conservat part de les muralles del castell. Els trams més visibles els trobem a la plaça i pujada de l'església (aguanten l'església i la Torre Roja) i al fossat del Ripoll (muralla nord).

Els fossats sud i nord estan dessecats i només es conserva la riera que en feia aquesta funció a la banda est.

També s'han conservat alguns trams de muralla dins de les cases del centre històric. Podrem visitar-ne un tram al punt d'informació de la Mongia de Vilamajor.

Can Vila. Torre de defensa.

Can Vila, situat al carrer Brugueres (barri de la Força, veïnat del Pla), era una antiga torre de defensa d'una de les entrades al castell de Vilamajor. El carrer de Brugueres s'anomena així perquè des d'aquesta porta es comunicava el castell amb el veïnat de Brugueres. L'edificació actual conserva material rogenc de l'antic castell (com la Torre Roja) però l'edificació és una reconstrucció del segle XVII i XVIII sobre les restes de la torre de defensa. La casa de can Vila havia estat l'antiga casa consitorial. Es desconeix si es diu així perquè era la "Casa de la Vila" o que un dels seus propietaris es deia "Vila". Prop de can Vila, hi ha el turó de la Torreta, on hi ha els fonaments d'una de les torres del castell, coneguda com la Torre Negra.

La Torre Negra (la torreta).

Situat al punt més alt del munticle de l'església de Sant Pere, prop de can Vila, hi ha el turó de la Torreta.

Les restes de la base d'una de les torres del Castell de Vilamajor encara es conserven. 

Recomanacions.

  • Visita sense dificultat apta per a tots els públics. S'hi arriba amb vehicle i hi ha aparcament.
  • Consulteu al punt d'informació de la Mongia la possibilitat de fer visites guiades.
  • Consulteu al punt d'informació de la Mongia la possibilitat de visitar la Torre Roja (campanar).
  • Totes les èpoques de l'any són bones per visitar-la, però recomanem la visita coincidint durant les vetllades medievals de Vilamagore (principis de juliol) o fer-hi una visita nocturna.
  • Visiteu també la Rectoria i l'Església parroquial de Sant Pere.
  • Podeu quedar-vos a menjar als restaurants del poble.
  • Surten diverses rutes a peu des del centre hsitòric.

 

Esglèsia, 3 - 08458 Sant Pere de Vilamajor - Barcelona (Catalunya)
Horari:  
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 6.08.2018 | 14:19