Crònica de l'aplec de Sant Elies 2025

Divendres, 25 d’abril de 2025

La jornada ha començat amb boira, però després de dinar ha sortit el sol, acompanyant una celebració plena de records i emocions.

S’ha fet memòria de l’antiga muntanya de Cavallar —nom del turó de Sant Elies abans de la construcció de l’ermita—, adquirida l’any 908 per Trasovard al comte Guifré Borrell.

La campanòloga Laura de Castellet, vinguda expressament de Solsona, ha revisat la campana vella i n’ha endarrerit la datació al segle XII, convertint-la en una de les campanes romàniques més antigues de Catalunya i una de les menys de trenta que resten a Europa: una joia històrica.

Paral·lelament, s’ha presentat la nova campana, destapada per l’alcaldessa Susanna Martori i la tinenta d’alcaldessa i regidora de Cultura, Jésica Pérez, i beneïda pel mossèn Santiago Cortès. Ambdues campanes es custodiaran a la Mongia: la vella, ja jubilada per una microfissura, i la nova, que pujarà a l’ermita cada 25 d’abril i a Santa Susanna cada 11 d’agost.

L’ermita s’ha omplert per la missa, amb el cant dels goigs de Sant Elies, i tot seguit s’ha celebrat un aperitiu popular i un dinar a l’esplanada.

L’acordionista Carles Belda ha animat la trobada amb garrotins i balls de gitanes. Durant els actes, també s’ha presentat el cartell de la festa major de Sant Pere 2025, obra de Mireia Camps, que representa un correfoc.

A la tarda, s’ha fet una visita comentada a l’ermita i una baixada pel turó resseguint fonts i llocs emblemàtics com Can Sorell, la Font Roja, la Font Borrell, la Font del Sofre, la Font Tosca, la Font del Ferro, la Font Monner, la Roca Serpera i la Terra Blanca.

La participació ha estat notable: unes 200-250 persones han pujat a Sant Elies al llarg del dia, incrementant-se especialment a mesura que millorava el temps.

Una diada plena de llum, història i estima pel patrimoni!

Darrera actualització: 28.04.2025 | 15:44